Barcelona vol gestionar el 100% de la taxa turística

Societat
Tipografia

Volen fer front a l'impacte que l'activitat té a la ciutat

 

L’Ajuntament i la Generalitat han mantingut una nova trobada en el marc de la Comissió Mixta. Els representants municipals hi han mostrat la voluntat de gestionar el 100% de la taxa turística (ara la ciutat en rep una tercera part). L’impuls d’infraestructures conjuntes com l’L9 i l’L10, Rodalies o la Sagrera, l’emergència habitacional i el pagament del deute de la Generalitat són altres qüestions tractades en la trobada.

Tant l’alcaldessa, Ada Colau, com el segon tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, han destacat la necessitat que Barcelona pugui gestionar el 100% de la taxa turística per fer front a l’impacte que l’activitat té a la ciutat. “El turisme ha d’estar al servei de la ciutat i no la ciutat al servei del turisme”, ha manifestat Collboni, i és per això que reclamen poder decidir sobre el 100% de la taxa.

Pagament del deute

Durant la trobada també hi ha hagut acord en el reconeixement del deute comptable de la Generalitat, que s’ha xifrat en 90 milions d’euros (n’eren 106 ara fa un any) i s’ha establert un calendari per anar-lo eixugant. Pel que fa al deute ciutadà, que són les inversions de la Generalitat en serveis bàsics de la ciutat com l’educació, els serveis socials, l’habitatge o la cultura, el Govern municipal calcula que la Generalitat ha deixat d’aportar uns 58 milions d’euros anuals entre els anys 2011 i 2015. Per això han reclamat que es recuperi aquesta inversió de forma progressiva. “Entenem les dificultats econòmiques de la Generalitat, però 58 milions anuals no són una anècdota”, ha explicat Colau.

Inversió en infraestructures

En la comissió, també s’ha fet seguiment del desenvolupament de les infraestructures de transport a la ciutat, amb una atenció especial a l’L9, l’L10, l’estació de la Sagrera i el servei de Rodalies, per potenciar el transport públic a fi de reduir la contaminació i atendre el dret a la mobilitat dels ciutadans. També s’ha introduït una proposta de treball conjunt per a la millora de la qualitat de l’aire a l’àrea de Barcelona. “No és un problema de Barcelona, sinó de tota l’àrea, de tot el país”, ha explicat Janet Sanz.

Emergència habitacional

El Govern municipal també ha posat damunt la taula el fet de poder intervenir en el mercat del lloguer —com ja fan algunes ciutats europees— per evitar-ne els preus abusius. “És un tema que ens preocupa moltíssim”, ha assenyalat Colau, i ha recordat que la majoria dels desnonaments que es fan actualment són per impagament de lloguer. Colau ha explicat que és una proposta que es podria incloure en la normativa que ha d’aprovar el Parlament en substitució dels articles suspesos pel Tribunal Constitucional de la Llei 24/2015.

Actuació conjunta per la venda ambulant

Les dues administracions han acordat intensificar les actuacions conjuntes per evitar la venda ambulant il·legal i l’ocupació abusiva de l’espai públic. Per al 12 de juliol el síndic de greuges ha convocat una reunió amb representants de totes les administracions per poder intervenir en l’origen de la venda ambulant, que es troba en la importació i l’arribada de productes falsificats.

La Ciutat de Lleida utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència d'usuari, mostrar publicitat adaptada als vostres interessos i recollir dades amb l'objectiu d'analitzar l'audiència amb eines genèriques. Si continueu navegant pel web, entendrem que accepteu la nostra política de cookies.